Będzie to V jubileuszowa edycja tego prestiżowego konkursu kulinarnego, którego organizatorem jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord, współorganizatorem zaś Dom Polonii w Pułtusku i Stowarzyszenie „Wspólnota Polska”, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Konkurs potrwa trzy dni, od 14 do 16 czerwca. Rywalizacja o Puchar „Złotej Korony” dla najlepszego dania Kuchni Polskiej odbędzie się 15 czerwca na podzamczu Domu Polonii, w dwóch kategoriach – kucharze profesjonalni i uczniowie szkół gastronomicznych.
Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych. Celem konkursu jest propagowanie polskiej sztuki kulinarnej, łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością oraz promowanie producentów polskiej żywności.
W ramach imprez dodatkowych odbędzie się finał konkursu telewidzów „Rodzinne potyczki kulinarne – Polskie danie z rusztu”, a także potyczki kulinarne – grillowanie dla aktorów i dziennikarzy, w których od wielu lat udział bierze nasza redakcja. Ponadto odbędzie się konkurs kulinarny dla motocyklistów z Gold Wing Club of Poland, zaś w ramach programu „Kulinarna Edukacja Dzieci i Młodzieży” mini turnieje kulinarne.
Tradycyjnie, jak co roku podczas trwania konkursu przeprowadzona będzie akcja charytatywna na rzecz fundacji Dzieci Żywionych Inaczej.
W V edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”
udział weźmie wiele znanych osób ze środowiska dziennikarskiego i artystycznego.
Serdecznie zachęcamy pułtuszczan do przybycia w sobotę 15 czerwca na podzamcze Domu Polonii. W programie przewidziane są także występy pułtuskich artystów oraz liczne kulinarne degustacje.
Obserwuj nas na Google News
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Komentarze opinie