Reklama

Grzyb jadalny, czy trujący? Jeśli masz wątpliwości skorzystaj z dyżuru w PSSE w Pułtusku

18/08/2023 10:51

W siedzibie PSSE w Pułtusku, ul. 3 Maja 20, od września będzie trwał dyżur klasyfikatora grzybów i wydawanie atestów na świeże grzyby.✍️ Ze swoimi okazami można się zgłaszać w poniedziałki i środy w godz. 8.00-10.00.

ABC GRZYBIARZA

Zbieramy tylko te grzyby, których jesteśmy absolutnie pewni, że są jadalne.

Nie wolno rozpoznawać trujących gatunków grzybów na podstawie ich gorzkiego smaku - gatunki śmiertelnie trujące mają przeważnie smak przyjemny, słodkawy.

Nie należy zbierać grzybów zbyt młodych, ponieważ nie wszystkie cechy potrzebne do identyfikacji mogą być u nich wykształcone.

Najwięcej gatunków trujących występuje wśród grzybów blaszkowych. Uważajmy na nie.

Grzyby wykręcamy z podłoża, a miejsce po nich przykrywać mchem lub ściółką leśną, dzięki czemu zapobiegniemy wysychaniu grzyba.

Grzyby wkładajmy najlepiej do koszyków wiklinowych, nigdy zaś do toreb foliowych, gdzie na pewno się pokruszą i być może nabiorą (niektóre gatunki) szkodliwych dla naszego zdrowia właściwości.

Nie zbieramy grzybów znajdujących się pod ochroną prawną i nie niszczmy grzybów niejadalnych i trujących.

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do