
W siedzibie PSSE w Pułtusku, ul. 3 Maja 20, od września będzie trwał dyżur klasyfikatora grzybów i wydawanie atestów na świeże grzyby.✍️ Ze swoimi okazami można się zgłaszać w poniedziałki i środy w godz. 8.00-10.00.
ABC GRZYBIARZA
Zbieramy tylko te grzyby, których jesteśmy absolutnie pewni, że są jadalne.
Nie wolno rozpoznawać trujących gatunków grzybów na podstawie ich gorzkiego smaku - gatunki śmiertelnie trujące mają przeważnie smak przyjemny, słodkawy.
Nie należy zbierać grzybów zbyt młodych, ponieważ nie wszystkie cechy potrzebne do identyfikacji mogą być u nich wykształcone.
Najwięcej gatunków trujących występuje wśród grzybów blaszkowych. Uważajmy na nie.
Grzyby wykręcamy z podłoża, a miejsce po nich przykrywać mchem lub ściółką leśną, dzięki czemu zapobiegniemy wysychaniu grzyba.
Grzyby wkładajmy najlepiej do koszyków wiklinowych, nigdy zaś do toreb foliowych, gdzie na pewno się pokruszą i być może nabiorą (niektóre gatunki) szkodliwych dla naszego zdrowia właściwości.
Nie zbieramy grzybów znajdujących się pod ochroną prawną i nie niszczmy grzybów niejadalnych i trujących.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie