Reklama

Eko-gotowanie w Prusie

23/01/2021 15:00

Uczniowie Prusa zaangażowani są w realizację projektu EKO-SZKOŁA, którego głównym celem jest kształtowanie w środowisku szkolnym postaw proekologicznych. W ramach tego projektu odbyły się warsztaty z uczniami klasy II TŻp, podczas których przygotowane zostały potrawy z wykorzystaniem zdobytych ekologicznych surowców. I tak, dzięki staraniom młodzieży i życzliwości ich rodzin, udało się zdobyć prawdziwe skarby zebrane z przydomowych ogródków, sadów oraz podwórek – dynię, ziemniaki, buraki, marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, jabłka i jajka. Staraliśmy się zaplanować potrawy o prostym składzie i wykonaniu, przy wykorzystaniu niewielkiej ilości dodatkowych surowców oraz tak wykorzystać zdobyte surowce, aby niczego nie zmarnować.

Powstała prawdziwa, pyszna uczta, w dodatku oparta głównie na składnikach pochodzenia roślinnego o niewielkim stopniu przetworzenia. Uczniowie przygotowali sycącą zupę krem z dyni, roladę ziemniaczaną, placki dyniowo – ziemniaczane z czosnkowym sosem, jabłka pod owsianą kruszonką oraz koktajl z buraczkiem.
Uczniowie przygotowali również gazetkę tematyczną pod hasłem „Zasady gotowania EKO”, które będziemy wdrażać podczas każdych praktycznych zajęć.
Zachęcamy każdego, aby jak najczęściej rezygnował z przetworzonej żywności, której wytwarzanie stanowi obciążenie dla otaczającego nas środowiska, rozważył, czy nie ulega nadmiernemu konsumpcjonizmowi oraz doceniał każdy dar natury.

Marta Kulesza
nauczyciel przedmiotów gastronomicznych

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do