
12 kwietnia świętujemy Dzień Czekolady, uwielbianej na całym świecie. Przypominają nam o tym uczniowie Zespołu Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku.
Czekolada, umiarkowanych ilościach, może mieć pozytywny wpływa na zdrowie, ze względu na zawartość wielu dobroczynnych składników. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje magnez, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mózgu, pracy mięśni i serca. Spośród szerokiej oferty czekolad na rynku należy wybierać czekoladę gorzką, która uznawana jest za najzdrowszą. Nie można zapominać o kaloryczności czekolady, stąd przy jej konsumpcji warto kierować się zdrowym rozsądkiem.
Ale nie dzisiaj! W Dniu Czekolady uczniowie Prusa proponują ciekawe możliwości jej wykorzystania w deserach i drobnych wyrobach cukierniczych. Uczniowie klas III Kp i II TŻ przygotowali słodkie desery czekoladowe z owocami, razowe ciasto czekoladowe, batony czekoladowe, blok czekoladowy i amarantusowy oraz praliny bounty w czekoladzie.
Zachęcamy do świętowania!
źródło: ZS im. BP
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!