Reklama

Codzienna porcja warzyw i owoców – jakie to proste!

01/02/2020 16:00

Najnowsze zalecenia żywieniowe wskazują wyraźnie, iż każdego dnia powinniśmy spożywać jak największą ilość warzyw i owoców. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz rozwoju fizycznego i umysłowego. Aby to zrobić, warto przyjąć jedną prostą zasadę – warzywa i owoce powinny zajmować w każdym z posiłków połowę talerza.

Najlepiej spożywać je na surowo lub minimalnie przetworzone, ale warto również sięgać po te pieczone czy gotowane na parze. Uczniowie Zespołu Szkół im. B. Prusa z klasy III technik żywienia, podczas zajęć praktycznych w pracowni gastronomicznej, skomponowali wartościowe posiłki przyjmując właśnie tę zasadę, iż połowę każdego talerza mają stanowić warzywa i owoce. Przygotowali:

- domową granolę z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami na śniadanie,

- placki z maślanki w towarzystwie ulubionych warzyw i owoców na drugie śniadanie w szkole,

- kolorową chińszczyznę jako propozycję na obiad,

- koktajl warzywno – owocowy z ciasteczkami owsianymi na podwieczorek,

- naleśniki szpinakowe z twarogiem na pożywną kolację.

Zachęcamy każdego, aby już od dziś urozmaicał swoje posiłki o warzywa i owoce. Codziennie zadbajcie szczególnie o pierwsze i drugie śniadanie. Pozwoli Wam to zachować energię i skupienie podczas intensywnych godzin spędzonych w szkole.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do