
W polskiej tradycji w Wielką Sobotę nie tylko adorujemy Pana Jezusa w grobie, ale przynosimy też do pobłogosławienia pokarmy, które następnie będziemy spożywali podczas wielkanocnego śniadania. W koszyczkach powinien znaleźć się chleb, na pamiątkę chleba, którym Chrystus nakarmił rzesze na pustkowiu, mięso i wędliny, na pamiątkę baranka paschalnego, jajka – jako znak nowego życia, czy też sól, bo każdy z nas ma być solą ziemi i światłem świata – mówi ks. kanonik dr Janusz Kochański, proboszcz parafii św. Józefa w Pułtusku.
A ponadto opowiada, jak przygotować się do Wielkanocy, dlaczego te święta są dla chrześcijan najważniejsze. Cały teks w aktualnym wydaniu gazety, dostępnej także online.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie