Reklama

Domowe masełko z efektem WOW! (film)

Nie sztuką jest kupić masło za ok. 9 złotych za sztukę. Sztuką jest zrobić pyszną osełkę samodzielnie. Jeśli macie trochę czasu i ochotę na takie rarytasy zapraszamy - razem z gospodyniami Basią, Beatą i Wiolą z KGW Czerwone Korale w Klaskach - do kuchni. Masło z przepisu Czerwonych Korali jest wyśmienite! Smakiem nie przypomina tego ze sklepu, jest zdecydowanie lepsze! A do tego jaka frajda i zabawa podczas własnoręcznej produkcji! Efekt WOW murowany!

- Wiadomo, teraz ceny masła są coraz wyższe – mówi gospodyni Beata – a możemy samodzielnie, bez żadnego kłopotu, bo naprawdę jest to bardzo prosty przepis, takie masełko uzyskać. Mamy to szczęście, że nasza wiedza jest pozyskiwana od naszych starszych gospodyń, bo w naszym kole mamy panie, które mają 83 lata czy 85, więc mamy skąd taką wiedzę czerpać…

KGW w Klaskach - Czerwone Korale pokazuje, jak zrobić w domu masło (film):

Czego potrzebujemy do zrobienia masła:

• ½ litra śmietany (najlepiej zebrana ze swojskiego mleczka, odstawionego na 2/3 dni, ale sprawdzi się też śmietana 36 % kupiona w sklepie

• kierzanka – urządzenie do ubijania masła – zwykły szklany słoik, około litrowy, z ubijakiem i nakładką zabezpieczającą przed pryskaniem (my w redakcji użyliśmy zwykłego słoika).

Wykonanie

• Do kierzanki wlewamy śmietankę i ubijamy ubijakiem. - Ruchy muszą być płynne, stanowcze – mówi gospodyni Beata.

• Czas ubijania śmietany na masełko to nawet pół godziny, wszystko zależy od tego, jak gęstą mieliśmy śmietankę.

• Po ubiciu odlewamy przez sitko serwatkę od masełka.

• Z ilości ok. pół litra śmietanki powstanie niewielka osełka, wielkości ok. 1 kostki masła kupowanego w sklepie. Kiedy masełko jest jeszcze w pojemniku możemy dodać do niego odrobinę soli i - w zależności od tego co lubimy - różne zioła, czosnek, czarnuszka.

• Żeby nadać naszemu masełku kształt musimy je schłodzić, zanurzamy kuleczkę w bardzo zimnej, źródlanej wodzie, jak robiły kiedyś nasze babcie.

• Schłodzonemu masełku nadajemy kształt osełki.

Do tego świeży chleb i czego chcieć więcej?! Masło jest wyśmienite! Smakiem nie przypomina tego ze sklepu, jest zdecydowanie lepsze! Smacznego!

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 17/04/2025 10:11
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do