
Nie sztuką jest kupić masło za ok. 9 złotych za sztukę. Sztuką jest zrobić pyszną osełkę samodzielnie. Jeśli macie trochę czasu i ochotę na takie rarytasy zapraszamy - razem z gospodyniami Basią, Beatą i Wiolą z KGW Czerwone Korale w Klaskach - do kuchni. Masło z przepisu Czerwonych Korali jest wyśmienite! Smakiem nie przypomina tego ze sklepu, jest zdecydowanie lepsze! A do tego jaka frajda i zabawa podczas własnoręcznej produkcji! Efekt WOW murowany!
- Wiadomo, teraz ceny masła są coraz wyższe – mówi gospodyni Beata – a możemy samodzielnie, bez żadnego kłopotu, bo naprawdę jest to bardzo prosty przepis, takie masełko uzyskać. Mamy to szczęście, że nasza wiedza jest pozyskiwana od naszych starszych gospodyń, bo w naszym kole mamy panie, które mają 83 lata czy 85, więc mamy skąd taką wiedzę czerpać…
KGW w Klaskach - Czerwone Korale pokazuje, jak zrobić w domu masło (film):
Czego potrzebujemy do zrobienia masła:
• ½ litra śmietany (najlepiej zebrana ze swojskiego mleczka, odstawionego na 2/3 dni, ale sprawdzi się też śmietana 36 % kupiona w sklepie
• kierzanka – urządzenie do ubijania masła – zwykły szklany słoik, około litrowy, z ubijakiem i nakładką zabezpieczającą przed pryskaniem (my w redakcji użyliśmy zwykłego słoika).
Wykonanie
• Do kierzanki wlewamy śmietankę i ubijamy ubijakiem. - Ruchy muszą być płynne, stanowcze – mówi gospodyni Beata.
• Czas ubijania śmietany na masełko to nawet pół godziny, wszystko zależy od tego, jak gęstą mieliśmy śmietankę.
• Po ubiciu odlewamy przez sitko serwatkę od masełka.
• Z ilości ok. pół litra śmietanki powstanie niewielka osełka, wielkości ok. 1 kostki masła kupowanego w sklepie. Kiedy masełko jest jeszcze w pojemniku możemy dodać do niego odrobinę soli i - w zależności od tego co lubimy - różne zioła, czosnek, czarnuszka.
• Żeby nadać naszemu masełku kształt musimy je schłodzić, zanurzamy kuleczkę w bardzo zimnej, źródlanej wodzie, jak robiły kiedyś nasze babcie.
• Schłodzonemu masełku nadajemy kształt osełki.
Do tego świeży chleb i czego chcieć więcej?! Masło jest wyśmienite! Smakiem nie przypomina tego ze sklepu, jest zdecydowanie lepsze! Smacznego!
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie