
ANGIELSKI BISKWIT
Od kilkunastu tygodni uczniowie Zespołu Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku proponują Czytelnikom PGP swoje propozycje dań, od wielkanocnych, przez desery, sałatki po wykwintne obiady. Dziś specjalnie dla naszych Internautów lekkie, śmietanowo – owocowe angielskie biskwity, czyli idealny deser na upalne dni.
Składniki:
Ciasto - jaja 4 szt, cukier 9 łyżek, cukier waniliowy 2 łyżki, mąka 4 łyżki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, masło 2 łyżki
Krem - kiwi 2 szt, truskawki 15 dag, śmietanka 36% 2 szklanki (0,5 l), płatki migdałowe 4 łyżki, cukier puder 2 łyżki + 1 łyżka do posypania, śmietan fix (opcjonalnie), cukier waniliowy 1 opakowanie, listki świeżej mięty
Sposób wykonania:
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić, pod koniec ubijania dodać 5 łyżek cukru. Żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem. Masę z białek delikatnie wymieszać z masą z żółtek i mąkami.
Płaską blachę wyłożyć pergaminem na którym formować placuszki średnicy ok.15 cm i ok 1 cm Grubości. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 ̊C, piec ok 10 minut. Po upieczeniu delikatnie zdjąć z blachy i złożyć na pół.
Kiedy ciasto piecze się w piekarniku, możemy zrobić krem. W tym celi należy schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Kiwi obrać pokroić w plastry, truskawki myjemy i także kroimy w plastry. Biskwity napełniamy ubitą śmietanką, przekładamy plastrami truskawek i kiwi i płatkami migdałów. Oprószamy cukrem pudrem, dekorujemy płatkami migdałowymi i listkami mięty i … jemy. Samczego!
Zachęcamy również naszych Czytelników – jesteście miłośnikami kuchni? Chcecie podzielić się swoją pasją? Zatem gotujcie, fotografujcie i razem z przepisem przesyłajcie na redakcja.pgp@pultusk24.pl.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie