Reklama

Alergenne białka w trzech produktach, m.in. w parówkach popularnej marki

08/10/2023 11:10

W trzech produktach zbadanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Tymczasem spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.

Inspekcja sanitarna stwierdziła niezadeklarowaną na opakowaniu zawartość białka soi w parówkach z szynki „Stówki” 100%, 200 g, Sokołów.

Numer partii: C32541

Data minimalnej trwałości: 06/10/2023

Producent: SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL20134001

Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności białka soi w parówkach uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku i poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii ww. wyrobu. Podjął działania w celu zidentyfikowania źródła zanieczyszczenia białkiem soi. Organ Inspekcji Weterynaryjnej prowadzi postępowanie wyjaśniające w tej sprawie. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.

Kolejny produkt to boczek surowy wędzony Sokołów 100 g.

Numer partii: 32471S

Data minimalnej trwałości: 02/10/2023

Producent: Sokołów S.A., Al. 550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14290201 WE

Zgodnie z wyjaśnieniami producenta soja nie jest dodawana do produktu, a wykrycie jej obecności jest najprawdopodobniej związane z zakażeniem krzyżowym, po niedokładnym umyciu maszyn i urządzeń. W ramach działań korygujących producent przeprowadzi dodatkowe badania produktu oraz Szczegóły dotyczące produktu:

Białko sojowe wykryto także w mące z ziarna ciecierzycy, 1 kg.

Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 25.02.2024

Producent: Naturalnie zdrowe, Barbara Bućko, ul. Matejki 4, 05-420 Józefów

Firma Naturalnie Zdrowe, Barbara Bućko poinformowała swoich odbiorców i rozpoczęła procedurę wycofywania ww. produktu. Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

 

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do