
W trzech produktach zbadanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Tymczasem spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Inspekcja sanitarna stwierdziła niezadeklarowaną na opakowaniu zawartość białka soi w parówkach z szynki „Stówki” 100%, 200 g, Sokołów.
Numer partii: C32541
Data minimalnej trwałości: 06/10/2023
Producent: SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL20134001
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności białka soi w parówkach uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku i poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii ww. wyrobu. Podjął działania w celu zidentyfikowania źródła zanieczyszczenia białkiem soi. Organ Inspekcji Weterynaryjnej prowadzi postępowanie wyjaśniające w tej sprawie. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.
Kolejny produkt to boczek surowy wędzony Sokołów 100 g.
Numer partii: 32471S
Data minimalnej trwałości: 02/10/2023
Producent: Sokołów S.A., Al. 550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14290201 WE
Zgodnie z wyjaśnieniami producenta soja nie jest dodawana do produktu, a wykrycie jej obecności jest najprawdopodobniej związane z zakażeniem krzyżowym, po niedokładnym umyciu maszyn i urządzeń. W ramach działań korygujących producent przeprowadzi dodatkowe badania produktu oraz Szczegóły dotyczące produktu:
Białko sojowe wykryto także w mące z ziarna ciecierzycy, 1 kg.
Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 25.02.2024
Producent: Naturalnie zdrowe, Barbara Bućko, ul. Matejki 4, 05-420 Józefów
Firma Naturalnie Zdrowe, Barbara Bućko poinformowała swoich odbiorców i rozpoczęła procedurę wycofywania ww. produktu. Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie