
Walka z nadmiarem tkanki tłuszczowej nie jest łatwa, tym bardziej, jeśli kuszą nas wysokokaloryczne przekąski, na które mamy ochotę niezależnie od pory dnia. Na szczęście istnieje sposób na to, żeby nie podjadać. Wystarczy przygotować pyszny napój, który będziemy pić codziennie — donosi portal Medonet.
Podjadanie jest tak naprawdę odruchem, który często towarzyszy nam nie tylko w sytuacjach stresowych, ale także chwilach zrelaksowania. To przyzwyczajenie nie jest jednak dobre dla naszego organizmu. Przegryzanie pomiędzy posiłkami wpływa bezpośrednio na metabolizm, zaburzając działanie jelit, co nie sprzyja utracie zbędnych kilogramów. Poza tym podjadanie zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 oraz otyłości, ponieważ tak naprawdę przestajemy kontrolować kaloryczność przekąsek, po które sięgamy.
Oczywiście, w kontekście podjadania naszym największym wrogiem jest stres, jednak warto przyjrzeć się ilości snu, posiłkom, które mogą nam nie dawać tyle energii, ile potrzebujemy, ilości płynów przyjmowanych w ciągu dnia, a także częstotliwości spotkań towarzyskich – na nich najtrudniej jest się kontrolować.
Jeśli trudno nam przezwyciężyć ochotę na słodką lub słoną przekąskę, możemy wypróbować jeden z najprostszych sposobów polecany również przez dietetyków, o którym pisze portal Medonet. Według ekspertów po każdym posiłku warto pić wodę z imbirem, która pomoże zachować uczucie sytości na dłużej. Napój możemy wzbogacić o sok z cytryny, jeśli nie przepadamy za smakiem korzennej przyprawy.
Warto się jednak do niego przekonać, ponieważ imbir wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Najczęściej jest polecany w okresie jesienno-zimowym, ponieważ działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Nie wszyscy jednak wiedzą o jego wpływie na układ pokarmowy. Imbir przyspiesza bowiem metabolizm, a także zmniejsza łaknienie. Jeśli zatem wypijemy szklankę wody z imbirem, ochota na przekąskę na pewno nie będzie taka duża. Przy okazji nawodnimy się, co również pomoże zapobiec podjadaniu.
Przygotowanie wody z imbirem jest bardzo proste. Wystarczy kupić korzeń imbiru, który dokładnie płuczemy, a następnie obieramy. Kroimy go w kostkę lub paski. Przekładamy do miseczki i zalewamy gorącą wodą, Napój możemy przykryć talerzykiem, by szybciej się zaparzył. Wodę z imbirem warto pić codziennie. Wystarczy szklanka dziennie — niekoniecznie musimy po niego sięgać po każdym posiłku.
Woda z imbirem może nam pomóc, jeśli podjadamy między posiłkami. Jak podkreśla Medonet, powinniśmy jednak zwrócić uwagę również na inne aspekty. Przede wszystkim chodzi o:
Źródło: Onet
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie