4 listopada, Zespół Szkół im. B. Prusa w Pułtusku gościł uczniów klasy VI z Zespołu Placówek Oświatowych w Obrytem. W murach Prusa zawitało szesnaścioro uczniów wraz z nauczycielami, którzy w ramach realizowanego programu Propagowanie zdrowego odżywiania i utrwalanie właściwych nawyków żywieniowych, pod czujnym okiem uczniów klasy II TŻb, przygotowywali potrawy wykorzystując surowce nie zawsze lubiane przez dzieci, takie jak: szpinak, jogurt naturalny, owoce mrożone, marchew, jabłka. Warsztaty kulinarne przygotowały nauczycielki przedmiotów gastronomicznych: mgr inż. Anna Kmiołek – Gizara i mgr inż. Barbara Grąbczewska. Szóstoklasiści poznając techniki kulinarne sporządzili tort kanapkowy, kluski szpinakowe, kurczaka w sosie serowo – pieczarkowym, surówkę z marchwi, sok jabłkowo – marchwiowy oraz deser jogurtowo – truskawkowy.
Młodzi adepci gotowali z prawdziwą pasją, a potrawy okazały się niezwykle smaczne. Kto wie, może za klika lat uczniowie z Obrytego zawitają w murach pułtuskiego Zespołu Szkół, by rozwijać zaszczepione podczas zajęć pasje kulinarne.
Obserwuj nas na Google News
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Komentarze opinie