Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba
podnoszą z ziemi przez uszanowanie
dla darów nieba....
Nie żałowali ci, co skorzystali z zaproszenia dyrektora Krzysztofa Nuszkiewicza i przyjechali dziś do Golądkowa na Święto Chleba. Nie tylko mieli okazję poznać prozdrowotne zalety prawdziwego pieczywa, ale także obejrzeć film o jego produkcji. Teraz już nie jest dla nich tajemnicą skład wyśmienitego Chleba Golądkowskiego. Uroczystość ubarwiona występem artystycznym i tańcami zespołu „Puszcza Biała – Golądkowo” była też okazją do skosztowania chleba ze smalczyckiem - palce lizać czy też twarożkami – niebo w gębie. Wszystkie te wykwintności można było popić ekologicznymi herbatkami. Nie ma się więc co dziwić, że goście opuszczali gościnną szkołę w Golądkowie zadowoleni i usatysfakcjonowani.
Więcej zdjęć w Galerii Wydarzeń.
Na święcie był prezentowany i degustowany Chleb Golądkowski. Oprócz niebywałych walorów smakowych ma on jeszcze jedną zaletę o której mówił wtajemniczony (jakby nie było kiedyś nauczyciel z szkole w Golądkowie) poseł Henryk Kowalczyk. Otóż powiedział, że chleb ten ma tę właściwość, iż jedzony z np. z tłustym boczkiem w stu procentach niweluje złe właściwości tłuszczu. Można więc jeść wszelkiego typu mięsiwa byle tylko zagryzać chlebem golądkowskim – zawsze cholesterol zostanie wyeliminowany.
Obserwuj nas na Google News
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Komentarze opinie