Reklama

Smak włoskiego chleba

25/02/2016 10:38
  Dzięki udziałowi w programie Erasmus+ nauczyciele gastronomii mogli uczestniczyć w produkcji ekologicznej żywności w gospodarstwie Fattoria Bologica Patrice we Włoszech, między innymi w produkcji chleba. Wśród Włochów nie ma kultury jedzenia chleba tak jak w Polsce, stąd ograniczony jest jego asortyment. W Italii chleb podawany jest jako przegryzka, dlatego produkowany jest bez dodatku soli, aby jego smak był jak najbardziej neutralny. Często spożywany jest czerstwy. W gospodarstwie ekologicznym produkowane są 3 rodzaje chleba pszennego, w tym największą część stanowi chleb pełnoziarnisty. Produkcja ekologiczna to przestrzeganie szeregu zasad, np. drewno którym opalany jest piec do wypieku chleba nie może być wcześniej opryskiwane pestycydami, w piecu takim nie można również spalać materiałów zawierających tworzywa sztuczne, mąka musi pochodzić z upraw ekologicznych wolnych od nawozów sztucznych, herbicydów i pestycydów. Bochny chleba ważące ok 2,5 kg trafiają do sklepów ze zdrową żywnością, gdzie 1 kg chleba kosztuje ok. 5 euro.  

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do