Dzięki udziałowi w programie Erasmus+ nauczyciele gastronomii mogli uczestniczyć w produkcji ekologicznej żywności w gospodarstwie Fattoria Bologica Patrice we Włoszech, między innymi w produkcji chleba.
Wśród Włochów nie ma kultury jedzenia chleba tak jak w Polsce, stąd ograniczony jest jego asortyment. W Italii chleb podawany jest jako przegryzka, dlatego produkowany jest bez dodatku soli, aby jego smak był jak najbardziej neutralny. Często spożywany jest czerstwy.
W gospodarstwie ekologicznym produkowane są 3 rodzaje chleba pszennego, w tym największą część stanowi chleb pełnoziarnisty. Produkcja ekologiczna to przestrzeganie szeregu zasad, np. drewno którym opalany jest piec do wypieku chleba nie może być wcześniej opryskiwane pestycydami, w piecu takim nie można również spalać materiałów zawierających tworzywa sztuczne, mąka musi pochodzić z upraw ekologicznych wolnych od nawozów sztucznych, herbicydów i pestycydów. Bochny chleba ważące ok 2,5 kg trafiają do sklepów ze zdrową żywnością, gdzie 1 kg chleba kosztuje ok. 5 euro.
Obserwuj nas na Google News
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Komentarze opinie