Reklama

RUBRYKA DIETETYKA: wpływ diety na trądzik

19/12/2021 14:00

Trądzik wydaje się być chorobą wieloczynnikową, w której kluczową rolę odgrywają zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe. Zaburzenia endokrynologiczne i predyspozycje genetyczne mogą prowadzić do rozwoju trądziku, ponadto produkty kosmetyczne, używanie tytoniu, stres, narażenie na zanieczyszczenia i zachowania żywieniowe mogą być związane z rozwojem i nasileniem trądziku. Związek między odżywianiem a trądzikiem jest bardzo złożony, ostatnie badania pokazują jednak, że dieta może odgrywać znaczącą rolę w rozwoju i nasileniu zmian trądzikowych. Jeśli masz trądzik, unikanie niektórych pokarmów może pomóc. To z pewnością nie zadziała dla wszystkich, ale niektórym osobom pomoże dobór odpowiednich produktów.

W jednym badaniu pacjenci z trądzikiem byli poddawani diecie o niskim ładunku glikemicznym i porównywani z grupą kontrolną, która spożywała dietę o wysokim ładunku glikemicznym. (Dieta o wysokim ładunku glikemicznym to taka, która prowadzi do wysokich skoków poziomu glukozy we krwi.) Po 12 tygodniach pacjenci z trądzikiem na diecie o niskim ładunku glikemicznym wykazali znaczną poprawę w zakresie trądziku. Osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym mieli mniej stanów zapalnych i skurczone gruczoły łojowe. Warto zwrócić uwagę na nieprzetworzone produkty spożywcze, których używamy. A co z nabiałem? Istnieje pozytywny związek między trądzikiem a spożyciem mleka, zwłaszcza mleka odtłuszczonego. Produkcja sebum może być indukowana przez insulinopodobny czynnik wzrostu 1 (IGF-1) i androgeny. Spożycie mleka może podnosić poziom IGF-1, który to oddziałuje niekorzystnie na produkcję łoju.
A co z żywnością, zwalczającą stany zapalne? Pojawiła się sugestia, że pokarmy zwalczające stany zapalne mogą być pomocne w poprawie trądziku. Pokarmy zwalczające stany zapalne zawierają przeciwutleniacze w owocach i warzywach oraz kwasy tłuszczowe omega-3 w rybach. Jest na to mniej dowodów, ale biorąc pod uwagę wszystkie korzyści zdrowotne tych przeciwzapalnych pokarmów, polecam je.

Na co zwrócić uwagę mając trądzik:
- unikanie żywności wysoko-przetworzonej
- unikanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym
- unikanie lub ograniczenie nabiału i produktów nabiałowych
- wspomaganie zdrowia jelit, dysbioza oraz problemy z przewodem pokarmowym mogą prowadzić do trądziku lub zaostrzać istniejące zmiany trądzikowe,
- dbanie o prawidłową masę ciała, unikanie nadwagi.
- spożycie słonej żywności było znacznie wyższe wśród pacjentów z trądzikiem w porównaniu do osób bez trądziku, co czyni spożycie słonej żywności możliwym czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju trądziku – może to być skorelowane z żywnością przetworzoną, gotową do spożycia która zazwyczaj w swoim składzie zawiera spore ilości soli,
- unikanie czekolady i kakao, istnieją niestety badania, w których czekolada, a bardziej zawarte w nim kakao, może przyczyniać się do zmian trądzikowych
- dbaj o odpowiednie nawodnienie,
- spożywaj żywność bogatą w błonnik,
- zjadaj produkty bogate w kwasy omega 3 i substancje przeciwzapalne.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do