
Oliwa z oliwek jest powszechnie uznawana za jeden z najzdrowszych olejów na świecie. W rzeczywistości ludzie mają tendencję do dłuższego i zdrowszego życia w regionach, w których oliwa z oliwek jest podstawowym elementem diety. Dziś przyjrzymy się głównym korzyściom zdrowotnym, wynikającym z dodania do diety oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, w oparciu o najnowsze dowody naukowe.
Oliwa z oliwek to fantastyczne źródło przeciwutleniaczy i zdrowych tłuszczów
Zwykła oliwa z oliwek jest rafinowana i pozbawiona ważnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy. W przeciwieństwie do tego, naturalny proces ekstrakcji stosowany do produkcji oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia zapewnia zachowanie wszystkich składników odżywczych i przeciwutleniaczy z owoców oliwek. W szczególności zawiera ponad 30 różnych rodzajów związków fenolowych, które są silnymi przeciwutleniaczami, które pomagają chronić organizm przed wolnymi rodnikami. Wolne rodniki to cząsteczki, które powodują uszkodzenia komórek i przyczyniają się do chorób i procesu starzenia. Skład tłuszczowy oliwy z oliwek Extra Virgin również ma duży wpływ na jej zdrowotność. Składa się głównie z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (około 73%), zdrowego dla serca tłuszczu, który jest podstawą diety śródziemnomorskiej.
Badania konsekwentnie łączą dietę bogatą w tłuszcze jednonienasycone z korzystnym wpływem na markery chorób sercowo-naczyniowych (choroby serca i udar). Obejmuje to zmniejszenie markerów przewlekłego stanu zapalnego, ciśnienia krwi, poziomu cholesterolu i poziomu glukozy we krwi.
Więcej oliwy z oliwek może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca
Choroby serca to najczęstsza przyczyna przedwczesnej śmierci na całym świecie. Co ciekawe, populacje zamieszkujące regiony śródziemnomorskie mają niski wskaźnik śmiertelności z powodu chorób serca. Chociaż wynika to z kombinacji wielu czynników, uważa się, że ich wysokie spożycie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia jest jednym z głównych.
Wygląda na to, że aktywne związki zawarte w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia mają silne właściwości kardioochronne, takie jak obniżanie ciśnienia krwi i zapobieganie miażdżycy. Jedno gigantyczne badanie przeglądowe, które obejmowało dane od ponad 840 000 osób, wykazało, że ci, którzy jedli najwięcej oliwy z oliwek, byli o 9% mniej narażeni na problemy z sercem i 11% mniej narażeni na przedwczesną śmierć w porównaniu z tymi, którzy spożywali najmniej oliwy z oliwek.
Oliwa z oliwek może chronić przed udarem
Udar jest drugim co do wielkości zabójcą po chorobach serca. Jest ściśle związany z chorobami serca i ma wiele takich samych czynników ryzyka, takich jak wysoki poziom cholesterolu i wysokie ciśnienie krwi. W jednym z francuskich badań, w którym porównano stosowanie oliwy z oliwek i częstość występowania udarów, stwierdzono, że ci, którzy spożywali największe ilości oliwy z oliwek, mieli o 41% mniejsze ryzyko udaru. Te odkrycia mają sens, ponieważ ludzie, którzy używają oliwy z oliwek, prawdopodobnie zastąpią w swojej diecie inne mniej zdrowe dla serca tłuszcze. Połącz to z wysoką zawartością przeciwutleniaczy i jednonienasyconych tłuszczów w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, a jasne jest, dlaczego wydaje się mieć korzystny wpływ na zdrowie układu krążenia.
Dieta bogata w oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia może być dobra dla zdrowia mózgu
Oliwa z oliwek może potencjalnie zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera i demencji, związanej z wiekiem. Fenolowe składniki oliwy z oliwek Extra Virgin mogą pomóc w usunięciu związków powodujących degenerację mózgu. Jedno z badań porównywało dietę śródziemnomorską, wzbogaconą oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia ze standardową dietą niskotłuszczową i wykazało, że osoby na diecie z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia miały mniejszy spadek funkcji poznawczych (utrata funkcji mózgu i pamięci) po 6,5 roku obserwacji.
Oliwa z oliwek Extra Virgin może pomóc obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2
Cukrzyca typu 2 charakteryzuje się zmniejszoną skutecznością insuliny, hormonu, który przenosi glukozę z krwi do komórek, w celu wykorzystania jej jako energii. Uważa się, że związki fenolowe obecne w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia wspomagają metabolizm glukozy oraz poprawiają wrażliwość i skuteczność insuliny.
Duża analiza wykazała, że włączenie oliwy z oliwek do codziennej diety może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 o 13%. W porównaniu z dietą niskotłuszczową, stwierdzono również, że dieta bogata w oliwę z oliwek pomaga normalizować poziom glukozy we krwi u osób, które już chorowały na cukrzycę typu 2. Te korzystne efekty są jeszcze bardziej widoczne w połączeniu z dietą w stylu śródziemnomorskim. Jedno z badań wykazało, że dieta śródziemnomorska wzbogacona orzechami lub oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia zmniejszyła ryzyko cukrzycy typu 2 o ponad 50%.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!