
Oliwa z oliwek jest znana od wielu lat. Jest powszechnie szanowany w kręgach żywieniowych ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i nie tylko. Oliwki z których tworzona jest oliwa są nie tylko pyszne, ale także bogate w zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA), z których głównie się składa.
Oliwa jest często wymieniana jako kluczowy składnik diety śródziemnomorskiej, która jest jedną z najlepszych diet. Według wielu badań, oliwa może pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego i uszkodzeń oksydacyjnych, poprawie funkcji płytek krwi i komórek, lepszej aktywność przeciwdrobnoustrojowej i poprawie poziomu cholesterolu. Może pomóc zmniejszyć ryzyko miażdżycy, chorób układu krążenia. Niektóre z tych korzyści płynących z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia mogą pochodzić z ich biologicznie aktywnych związków fenolowych. Cztery kluczowe składniki odżywcze w oliwie z oliwek to kwas oleinowy, oleocanthal, hydroksytyrozol i fitosterole. Oliwa z pierwszego tłoczenia jest bogata w witaminę E, każda łyżka zawiera około 1,9 mg witaminy E, rozpuszczalnego w tłuszczach przeciwutleniacza, który może chronić organizm przed problemami z oczami i skórą, a w rzeczywistości sprawia, że włosy i skóra są znacznie zdrowsze.
Istnieje wiele różnych rodzajów oliwy: zwykła oliwa z oliwek, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (EVOO), ale nie zawsze możesz ufać butelce. Często zdarza się, że w zwykłym sklepie spożywczym można znaleźć tanią butelkę reklamowaną jako „oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia”, która w rzeczywistości jest olejem rzepakowym o ziołowych smakach. Dobrą wiadomością jest to, że w tym artykule podam kilka wskazówek, jak wybrać najlepszy rodzaj oliwy z oliwek i unikać podrabianych olejów.
Kupując oliwę z oliwek, zwróć uwagę na:
- Upewnij się, że wskazuje, że jest EVOO (EXTRA VIRGIN OLIVE OIL oznacza oliwę z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia) i tłoczony na zimno.
- Spójrz na datę zbioru na etykiecie. Pomaga to sprawdzić, czy olej jest nadal świeży. Wysokiej jakości oliwa z oliwek powinna być nieotwarta i przechowywana z dala od ciepła i światła przez okres do dwóch lat. Po otwarciu przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Powinno to wystarczyć na kilka miesięcy.
- Szukaj ciemnych butelek, takich jak zielone i czarne, które chronią oliwę z oliwek przed wnikaniem światła i szkodliwym działaniem kwasów tłuszczowych. Butelki te chronią olej przed utlenianiem i zjełczeniem.
- Poszukaj również kraju pochodzenia na butelce. Podczas gdy Włochy, Hiszpania i Grecja są największymi producentami oliwy z oliwek, niektóre z najwyższej jakości oliwy z oliwek pochodzą z Chile, Australii, RPA, Nowej Zelandii, Chorwacji, Argentyny i USA. Możesz sezonowo obracać oliwę z oliwek przez cały rok, w zależności od pochodzenia. We wrześniu najświeższe oliwy z oliwek pochodzą z półkuli południowej, natomiast w styczniu z półkuli północnej.
- Sprawdź cenę. Wysokiej jakości EVOO prawdopodobnie będzie kosztować więcej. Pamiętaj, inwestujesz w swoje zdrowie. Tanie olejki mogą szkodzić zdrowiu.
- Innym wskaźnikiem wysokiej jakości oliwy z oliwek jest to, że krzepnie ona po schłodzeniu ze względu na chemiczną strukturę kwasów tłuszczowych. Jeśli pozostanie płynny w lodówce, nie jest to oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.
- Nie martw się o kolor. Kolor oleju (jaśniejszy lub ciemniejszy) nie wskazuje na smak ani jakość.
- Nie daj się zwieść fajnemu opakowaniu. Kreatywne kolorowe opakowanie nie muszą oznaczać wysokiej jakości. Należy jednak szukać jakichkolwiek oznak, że producent wygrał jakiekolwiek międzynarodowe konkursy i został doceniony za ich doskonałość.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!