Reklama

RUBRYKA DIETETYKA - nie marnuj żywności

29/05/2021 10:00

Marnowanie żywności to ogromny problem na świecie i w Polsce. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) podaje, że na świecie co roku marnuje się 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia, co stanowi 1/3 produkcji żywności na Ziemi.

Z badań i analiz przeprowadzonych przez ekspertów wynika, że na etapach produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji w Polsce rocznie marnuje się prawie 5 milionów (4 840 946) ton żywności. Najwięcej marnują jej konsumenci – aż 60%, czyli blisko 3 mln (2 917 775) ton wyrzucanej żywności pochodzi z gospodarstw domowych.
W Polsce w każdej sekundzie przez cały rok wyrzucanych do kosza jest blisko 153 kilogramy żywności w całym łańcuchu żywnościowym, a aż 92 kg w polskich domach.
Czy potrafisz zgadnąć, który rodzaj żywności jest najbardziej marnowany? Jaki rodzaj żywności stanowi prawie jedną trzecią wszystkich ton żywności marnowanej każdego roku? Odpowiedź: warzywa!
Powinniśmy dążyć do pakowania większej ilości warzyw w nasze żołądki, a nie do kosza na śmieci.
Dlatego dziś kilka wskazówek jak zapobiegać marnowaniu żywności.

PRZEMYŚLANE ZAKUPY SPOŻYWCZE
Pierwszym sposobem na ograniczenie marnotrawstwa żywności jest zmniejszenie ilości kupowanych produktów. Jak możemy mądrze robić zakupy spożywcze? Zaplanuj swoje posiłki. Wiedza o tym, co masz zamiar zjeść i czy jesteś na to przygotowany, może być połową sukcesu. W ten sposób możesz sporządzić listę zakupów wokół tego, jakie jedzenie planujesz zjeść w ciągu najbliższych kilku dni lub tygodnia, zamiast przypadkowo kupować rzeczy, których możesz nie jeść.
Sprawdź szafki, lodówkę i zamrażarkę przed utworzeniem listy zakupów, aby nie kupować więcej tego, co już masz.
Będąc w sklepie, trzymaj się listy i unikaj zakupów pod wpływem impulsu. (Wskazówka dla profesjonalistów: przed pójściem na zakupy zjedz zdrową przekąskę – gdy jesteś głodny, możesz mieć ochotę kupić więcej lub więcej „niezdrowego” jedzenia, niż gdy robisz zakupy, gdy jesteś najedzony).
Kup odpowiednią ilość jedzenia. Jeśli potrzebujesz czterech jabłek, nie kupuj ich dużej torby.
Kupuj (i używaj) niezbyt doskonałych produktów. Użyj bananów z brązowymi plamami, aby zrobić chleb bananowy, budyń chia lub koktajl, odetnij te siniaki i użyj reszty jabłka do zrobienia kruszonki, ciastek lub filiżanek owsianych.
Kupuj mrożonki. Jeśli nie zamierzasz zjeść kartonu jagód lub torby świeżych krewetek, kup je zamrożone, aby móc je zachować na następny raz.

PRAWIDŁOWO PRZECHOWUJ ŻYWNOŚĆ
Wiele marnotrawstwa wynika po prostu z niewłaściwego przechowywania żywności. Wszystko, co jest chłodzone lub mrożone w sklepie, musi być schłodzone lub zamrożone w domu. Poza tym niektóre rzeczy po otwarciu należy przechowywać w lodówce. Oto kilka wskazówek dotyczących prawidłowego przechowywania żywności:
- upewnij się, że opakowania są odpowiednio zapieczętowane,
- przeczytaj etykiety, aby upewnić się, że w razie potrzeby przechowujesz żywność w lodówce po otwarciu,
- upewnij się, że temperatura lodówki nie przekracza 4 ° C, a temperatura zamrażarki nie przekracza 0°C.

PILNUJ TERMINU PRZYDATNOŚCI
Termin ważności – po upływie daty ważności żywność może nie mieć tych samych wartości odżywczych, które są wymienione na etykiecie i nie powinna być kupowana, sprzedawana ani spożywana. To jest legalne marnowanie żywności – nie ryzykuj. Możesz w swojej lodówce zrobić, półkę, na której będziesz ustawiać produkty z krótszym terminem przydatności lub które trzeba zjeść w najbliższym czasie.

ZADBAJ O PORZĄDEK W SZAFKACH I LODÓWCE
Czasami masz jedzenie, o którym nawet nie wiesz, że masz, ponieważ jest ładnie schowane za słoikiem ogórków w lodówce lub za puszkami w szafce. Utrzymanie porządku i uporządkowanie może pomóc Ci mieć pewność, że będziesz dokładnie wiedzieć, gdzie szukać (i znaleźć) te produkty, kiedy zajdzie taka potrzeba, lub żeby nie kupować kolejnej partii tego produktu.

ZUŻYJ JEDZENIE, KTÓRE MASZ
Kiedy okaże się, że jakiś produkt niebawem straci swoją żywotność, warto znaleźć przepis lub pomysł, co można z niego zrobić. To może być dobry sposób, aby poszerzyć swój kulinarny horyzont lub po prostu poprawić swoje kulinarne umiejętności.

NIE PODAWAJ ANI NIE ZAMAWIAJ ZA DUŻO
Czy zauważyłeś, że czasami „Twoje oczy są większe niż żołądek”? Dlatego jednym ze sposobów na ograniczenie marnotrawstwa żywności jest podawanie realistycznych porcji rodzinie i gościom, a także robienie tego samego, gdy Ty jesteś gościem.
Jeśli przypadkowo zauważysz, że masz za dużo na talerzu – spójrzmy prawdzie w oczy, wszyscy czasami to robimy – rozważ podzielenie się z innymi przy stole lub nawet spakowanie ich. Nie napychaj się, ponieważ jedzenie jest tuż przed tobą, lepiej sobie dołożyć niż wyrzucać niedojedzone resztki.

RESZTKI Z OBIADU NIE ZAWSZE MUSZĄ BYĆ WYRZUCONE
Zachowaj je, przechowuj prawidłowo i zjedz. Zapakuj je na lunch następnego dnia lub podgrzej na kolację. Nie zawsze musisz wszystko wyrzucać, może okazać się, że resztki z obiadu posłużą na kolację lub na obiad dnia następnego.

WYBIERZ PROSTE PRZEPISY Z KILKOMA SKŁADNIKAMI
Ile razy kupiłeś wymyślny składnik do przepisu i nigdy go już nie użyłeś? Może było to zioło lub przyprawa, lub coś bardziej egzotycznego, czego chciałeś spróbować, ale po prostu nie stało się to podstawą w Twoim domu.

Warto pamiętać, że małe kroki mogą dać wielkie rezultaty.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do