
Gdybyś potrzebował jeszcze jednego powodu, aby zmieścić kolejny kawałek czekolady w swoim dniu... Mam kilka solidnych argumentów, którymi mogę się z Tobą podzielić. Lista niesamowitych korzyści zdrowotnych kakao jest długa i imponująca, więc wybrałem kilka najważniejszych korzyści dla zdrowia fizycznego i psychicznego.
Surowe kakao to prawdziwy superfood, zawierający silne składniki odżywcze, przeciwutleniacze i unikalne związki roślinne, które można znaleźć tylko w garstce innych produktów spożywczych na świecie. Dzięki korzyściom sercowo-naczyniowym, przeciwzapalnym, równoważącym poziom cukru we krwi, pobudzającym mózg i poprawiającym nastrój, warto zrobić miejsce w naszej diecie na kawałek dobrej jakości czekolady.
Chociaż czekolada oferuje niektóre z korzyści zdrowotnych kakao, ważne jest, aby wiedzieć, że nie wszystkie produkty „czekoladowe”, „kakaowe” i „kakaowe” są tworzone jednakowo. Jeśli chcesz zmaksymalizować korzyści płynącej z kakao dla swojego organizmu, musisz wiedzieć, na co zwracać uwagę. Dobrze wybierać czekoladę o dużej zawartości kakao powyżej 70%. Co może być jeszcze lepszym rozwiązaniem, to surowy proszek kakaowy, który jest jednym z najlepszych źródeł silnych polifenoli, flawanoli i przeciwutleniaczy na naszej planecie! Ponadto jest bogaty w błonnik, odżywcze tłuszcze i niezbędne minerały, takie jak magnez i żelazo. Tak więc, aby zmaksymalizować korzyści zdrowotne kakao, gdy je jesz, wybierz wysokiej jakości opcję.
Kakao na wiele sposobów korzystnie wpływa na nasz układ sercowo-naczyniowy, w szczególności dzięki bogatej zawartości polifenoli i flawanoli. Polifenole są rodzajem naturalnych związków roślinnych o silnych właściwościach przeciwutleniających – co oznacza, że pomagają zapobiegać uszkodzeniom naszych komórek – a także korzystnie wpływają na krążenie i kontrolę poziomu cukru we krwi. Kilka badań wykazało, że produkty kakaowe bogate we flawanole mogą obniżać ciśnienie krwi i poprawiać przepływ krwi, szczególnie u osób, które już mają wysokie ciśnienie krwi. Dodatkowo, flawanole zawarte w kakao mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny, obniżyć „zły” poziom cholesterolu LDL, a nawet zmniejszyć ogólne ryzyko chorób serca, zawału serca i udaru mózgu. Ponownie, aby czerpać korzyści zdrowotne dla serca, najlepszymi opcjami są produkty bogate we flawanol, takie jak surowe kakao. Ale z przyjemnością informuję, że kilka badań wykazało również znaczące korzyści dla funkcji sercowo-naczyniowych i ciśnienia krwi wynikające z jedzenia gorzkiej czekolady bogatej we flawanole.
Przewlekłe stany zapalne leżą u podstaw niemal każdej przewlekłej choroby – od chorób serca po cukrzycę, raka i depresję. Gdy organizm przez dłuższy czas pozostaje w stanie lekkiego stanu zapalnego, choroba może zacząć się rozwijać. Jednak pokarmy przeciwzapalne, takie jak kakao, mogą pomóc. Badania pokazują, że polifenole i flawanole zawarte w kakao mogą obniżać markery stanu zapalnego, przyczyniając się do ich korzystnego wpływu na nasz układ krążenia i ogólny stan zdrowia. Ponadto te polifenole wspierają wzrost pożytecznych bakterii jelitowych, które aktywują szlaki przeciwzapalne w organizmie. Oprócz tych właściwości przeciwzapalnych i sercowo-naczyniowych, kakao ma również głębokie właściwości przeciwcukrzycowe, ponownie dzięki zawartości flawonoidów. Istniejące badania wykazały, że flawonoidy kakaowe mogą pomóc poprawić wrażliwość na insulinę i kontrolę poziomu cukru we krwi. Ogólnie rzecz biorąc, spożywanie dietetycznych flawonoidów wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Niektóre z najbardziej intrygujących i unikalnych właściwości surowego kakao wpływają na funkcjonowanie mózgu i nastrój. Po pierwsze, pamiętaj, że polifenole zawarte w kakao mogą poprawić przepływ krwi, w tym przepływ krwi do mózgu. Badania wykazały, że flawanole zawarte w kakao mogą nie tylko poprawiać funkcje poznawcze, ale także zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, a nawet sprzyjać tworzeniu się nowych neuronów. Ponadto kakao jest jednym z niewielu źródeł teobrominy w pożywieniu: związek alkaloidowy i naturalny środek pobudzający, który jest jak słabszy, mniej nerwowy kuzyn kofeiny. Badania pokazują, że teobromina ma wiele korzyści dla mózgu, w tym poprawę funkcji poznawczych, poprawę skupienia i uwagi oraz działanie neuroprotekcyjne na starzejący się mózg.
Jeśli chodzi o nastrój, spożycie czekolady ogólnie wiąże się z poprawą stanu nastroju, spokojem, a nawet działaniem przeciwdepresyjnym. Oprócz przyjemności z jedzenia czekolady, korzyści te wynikają częściowo z zawartości w kakao polifenoli i tryptofanu: niezbędnego aminokwasu używanego do produkcji serotoniny, neuroprzekaźnika stabilizującego nastrój i poprawiającego samopoczucie.
Oczywiście, pamiętamy aby nie nadużywać korzyści zdrowotnych czekolady i nie jeść jej tabliczkami.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!