
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: wysoki poziom akryloamidu w partii chipsów warzywnych.
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu (amid kwasu akrylowego - organiczny związek chemiczny powstający podczas obróbki cieplnej pokarmów w wyniku reakcji między aminokwasami i cukrami zawartymi w żywności) w chipsach warzywnych wymienionych w ostrzeżeniu. Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkt ten może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt: Go Pure, Chipsy warzywne mix bezglutenowe Bio 40 g
Numer partii: B 277 090784
Data minimalnej trwałości: 04.05.2024
Producent: Yellow Chips B.V., Fabrieksweg 6, NL-8304 AT Emmeloord, Niderlandy
Dystrybutor w Polsce: Eko-Wital Sp. z o.o., Staniewicka 5, 03-310 Warszawa
Firma Eko-Wital Sp. z o.o. rozpoczęła proces informowania odbiorców i wycofywania produktu z obrotu. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania. Zgodnie z zaleceniem nie należy spożywać partii produktu określonego w tym komunikacie.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie