
11 czerwca 2022 roku odbyła się XXI edycja Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywieniowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną pod patronatem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Urzędu Marszałkowskiego. W konkursie II miejsce zajęła potrawa przygotowana przez Koło gospodyń Wiejskich Czerwone Korale z Klask (gm. Pokrzywnica).
Celem konkursu jest znalezienie i zachowanie specjałów dziedzictwa kulinarnego, zanim odejdą w zapomnienie i zostaną wyparte przez szybką żywność przetworzoną. W tym roku konkurs odbył się w Kępie Nadbrzeskiej pod Warszawą.
Kapituła konkursowa oceniała dania przede wszystkim pod względem smaku, nawiązania do tradycji, ale także pod względem nowatorskiego pomysłu podania swego dzieła. Gospodynie z Czerwonych Korali zachwyciły jurorów niebanalnym daniem — duszonym królikiem w piwie i chłodnikiem z pokrzywy, za co nagrodzone zostały II miejsce! Gratulujemy!
Fot. info.: UG Pokrzywnica
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie