Reklama

KGW Czerwone Korale mają przepis na kulinarny sukces

18/06/2022 09:05

11 czerwca 2022 roku odbyła się XXI edycja Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywieniowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną pod patronatem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Urzędu Marszałkowskiego. W konkursie II miejsce zajęła potrawa przygotowana przez Koło gospodyń Wiejskich Czerwone Korale z Klask (gm. Pokrzywnica).

Celem konkursu jest znalezienie i zachowanie specjałów dziedzictwa kulinarnego, zanim odejdą w zapomnienie i zostaną wyparte przez szybką żywność przetworzoną. W tym roku konkurs odbył się w Kępie Nadbrzeskiej pod Warszawą.

Kapituła konkursowa oceniała dania przede wszystkim pod względem smaku, nawiązania do tradycji, ale także pod względem nowatorskiego pomysłu podania swego dzieła. Gospodynie z Czerwonych Korali zachwyciły jurorów niebanalnym daniem — duszonym królikiem w piwie i chłodnikiem z pokrzywy, za co nagrodzone zostały II miejsce! Gratulujemy!

Fot. info.: UG Pokrzywnica

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do