Reklama

Tłusty Czwartek w Piekarni Białczak (relacja, zdjęcia)

16/02/2023 08:00

W tłusty czwartek się swawoli, później czasem brzuszek boli – jak pisał Władysław Broniewski w wierszu Tłusty Czwartek i trudno nie zgodzić się z poetą, tym bardziej, że tego dnia grzechem jest nie nagrzeszyć i nie zjeść pysznego, pachnącego, drożdżowego smakołyku (albo lepiej kilku). Jak wyglądają przygotowania do Tłustego Czwartku? Zapraszamy do lektury i obejrzenia zdjęć z wizyty w Piekarni Białczak.

Skąd się wziął Tłusty Czwartek?

Zwyczaj jedzenia pączków sięga jeszcze z czasów pogańskich. Jedzeniem tłustych potraw świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Pączki jednak różniły się od tych jedzonych dzisiaj - wyrabiane były z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej pojawił się w Polsce w XVI wieku i najprawdopodobniej był to wpływ kuchni arabskiej.

Tłusty Czwartek obecnie

Tłusty Czwartek przypada na ostatni czwartek karnawału i ostatni czwartek przed Wielkim Postem (Środą Popielcową). Jest więc dniem ruchomym, ponieważ jego data zależy od daty Wielkanocy.

Tego dnia porzucamy na chwilę noworoczne postanowienia, diety i pozwalamy sobie na kaloryczne szaleństwo. Choć dziś znanych jest mnóstwo przepisów na pączki w wersji fit, większość z nas woli wybrać wersję tradycyjną – polaną lukrem albo posypaną cukrem pudrem, z owocowym nadzieniem, ze skórką pomarańczy…

Pączki z Piekarni Białczak

Myliłby się ktoś, kto uważa, że Tłusty Czwartek w piekarni to jednodniowa akcja. Aby dowiedzieć się wszystkiego o tym, jak i kiedy powstają pączki, udaliśmy się do Piekarni Białczak, dzięki uprzejmości właściciela Sławomira Białaczka. W piekarni byliśmy w środowy wieczór. Już w godzinach popołudniowych produkcja pączków szła pełną parą, ale przygotowania trwały od kilku dni.

Od poniedziałku pilnujemy, żeby opakowania i kartony były wcześniej zakupione, ze względu na ograniczenia magazynowe. Surowce natomiast kupujemy w ostatniej chwili. Dzień wcześniej od rana sprawdzamy sprzęt, jak nadziewarka czy patelnie

- mówi właściciel piekarni.

Nie są to jednak takie patelnie jak w domu. Na tych z piekarni mieści się aż 60 początków! Zanim jednak na nią trafią, najpierw w specjalnej maszynie powstaje ciasto, które następnie wkładane jest do drugiej maszyny formującej z ciasta kuleczki. Te rosną sobie spokojnie, a kiedy urosną smaży się je na złocisty kolor z obydwu stron. O ile wcześniej pracownicy byli potrzebni do obsługi maszyn, tu w stu procentach potrzebny jest już człowiek, podobnie jak do pozostałych etapów produkcji. W naszym przypadku byli to panowie: Kacper, Mateusz (ZSZ im J. Ruszkowskiego w Pułtusku) i Krytian (ZS im. B. Prusa) – uczniowie kierunków gastronomicznych. Pączki ręcznie są zdejmowane z patelni, a następnie nadziewane owocową marmoladą, przy pomocy specjalnej nadziewarki. Potem trafiają do lukrowej polewy, na którą trafia kandyzowana skórka pomarańczy. Część posypywana jest cukrem pudrem.

W tegorocznej akcji pączek w Piekarni Białczak pracowało po sześć osób na dwóch zmianach. O północy ze środy na czwartek pączki się tak rozrosły ("rozpoączkowały" wręcz), że trzeba było użyć rezerwowej patelni! Wszystko po to, abyśmy w czwartkowy poranek mogli degustować świeżutkie, pachnące pączki, niekoniecznie w liczbie pojedynczej, bo jak mówią ludowe przesądy – im zjesz więcej pączków, tym więcej szczęścia spotka Cię w całym roku!

Ostatecznie cała akcja w Piekarni Białczak zakończyła się sukcesem i w czwartek rano na sklepowe półki trafiło około 10 tysięcy pączków, które w tym roku kosztują 2,90 zł. A tym, którzy mocno wezmą sobie do serca ludowe porzekadło i zjedzą dużo pączków, dedykujemy nasz KONKURS, w którym do wygrania jest miesięczny karnet na siłownię dla pary z trenerem personalnym.

 

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do