
W Barze „Kasztelanka” oraz w pozostałych restauracjach Domu Polonii można już spróbować Pułtuskiego Piwa Zamkowego.
Tradycja browarnictwa w pułtuskim zamku sięga XVII wieku, a pierwsze wzmianki pochodzą nawet z czasów rezydowania w Zamku Biskupa Floriana Laskarego w XIV wieku. Dowiadujemy się z nich, że piwo było napojem podstawowym w gospodarstwie domowym. Browar i słodownia zlokalizowane były przy zamku, w oddzielnym budynku, za wschodnim skrzydłem. Piwo produkowano na własne potrzeby, sprzedawano je również w karczmach.
Nawiązując do zamkowej tradycji browarnictwa, Dom Polonii w Pułtusku zachęca do skosztowania dwóch smaków:
- Kortezan – piwo z serii piw klasycznych, bawarski styl dolnej fermentacji z charakterystycznym słodowym smakiem oraz bardzo łagodną goryczką
- Miodowe – piwo z serii piw klasycznych, jasne piwo wykonane tylko z polskich chmieli, naturalna słodycz została uzyskana poprzez dodanie miodu gryczanego
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!