
Na zdj.: Świąteczny śledź w wykonaniu Anna Pawłowskiej i Dominiki Pielach (Przepis na zwycięską potrawę w kolejnym numerze gazety)
Uczniowie ZS im. B. Prusa przystąpili do konkursu kulinarnego „Śledź na wigilijnym stole”. Głównym celem zmagań było przygotowanie zakąski o charakterze wigilijnym z wykorzystaniem śledzia. Podczas przygotowań konkursowych wsparcia od strony merytorycznej i praktycznej udzielał Zespół Nauczycieli Przedmiotów Gastronomicznych.
Jury, w skład którego wchodzili nauczyciele przedmiotów gastronomicznych, uwzględniało zarówno smak jak i aranżację dań konkursowych na talerzu. Przysmaki ze śledzia przyrządzone według pomysłu uczniów, wszystko w dekoracyjnej, świątecznej oprawie - sposób podania dań stanowił bowiem jedno z kryteriów oceny. Oceniana była również technika przygotowywania dań. Wyłoniono następujących zwycięzców:
I miejsce Anna Pawłowska i Dominika Pielach z klasy III TŻ
II miejsce Agnieszka Żurawińska i Edyta Wilska III TŻ
III miejsce Kinga Kubecka i Milena Szczepanik z klasy I TŻ/TH
Wyróżnienie otrzymuje Karolina Linka z klasy III TŻ
Uczniowie wykazali się dużą znajomością techniki kulinarnej, doboru składników oraz ciekawą aranżacją i sposobem podania. Jury najwyżej oceniło potrawy najbardziej oryginalne, pracochłonne i smaczne. Niezwykle ważna była staranność wykonania zadania i organizacja stanowiska pracy. Pierwsze miejsce zdobyła sałatka śledziowa ze świeżym ogórkiem i serem feta, drugie miejsce wielowarstwowy torcik śledziowy, na trzecim miejscu znalazły się śledzie w sosie słodko-kwaśnym. Na wyróżnienie zasłużyła sałatka śledziowa podana w połówkach czerwonych jabłek. Zwycięzcom gratulujemy. Receptura i sposób wykonania przekąski, która zwyciężyła konkurs w kolejnym numerze PGP.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie