Reklama

Jaki wpływ na zdrowie oczu ma dieta?

09/06/2023 23:11

Wzrok to jeden z najważniejszych zmysłów człowieka, dlatego dbanie o zdrowie oczu ma istotne znaczenie dla osób w każdym wieku. Zanieczyszczenie środowiska, długie godziny przed komputerem czy telewizorem nie sprzyjają zachowaniu dobrego wzroku. Dowiedz się, jakie są najczęstsze choroby i wady wzroku, kiedy należy zgłosić się do okulisty i jakie produkty warto wprowadzić do codziennej diety, aby cieszyć się dobrym wzrokiem przez długie lata.

Najczęstsze choroby i wady wzroku

Do najczęściej spotykanych problemów z oczami zalicza się wysuszenie ich śluzówki objawiające się łzawieniem, pieczeniem i zaczerwienieniem oczu, a także uczuciem zmęczenia. Suchość oczu związana jest z działaniem czynników szkodliwych takich jak: promienie UV, zanieczyszczenie środowiska, dym papierosowy. Na wysuszenie śluzówki oka wpływa także wielogodzinna praca przy komputerze, zbyt długie oglądanie telewizji czy zbyt częste korzystanie z telefonu. Na problemy z suchością oka uskarżają się również zawodowi kierowcy, ponieważ długa jazda samochodem również przyczynia się do wysuszenia śluzówki oczu. Do często spotykanych chorób i wad wzroku zalicza się także:

  • jaskrę,
  • zaćmę,
  • astygmatyzm,
  • dalekowzroczność,
  • krótkowzroczność,
  • zapalenie nerwu wzrokowego,
  • zeza,
  • odwarstwienie siatkówki,
  • zapalenie spojówek,
  • zwyrodnienie barwnikowe siatkówki.

Kiedy umówić się na wizytę do okulisty?

Okulista zajmuje się rozpoznawaniem i leczeniem chorób oczu, w tym wad wrodzonych i nabytych. Regularne wizyty u specjalisty umożliwiają wykrycie zmian i wdrożenie odpowiedniego leczenia, dzięki czemu można uniknąć poważnych chorób narządu wzroku. Zalecana jest kontrola wzroku profilaktycznie co 2 lata. W przypadku pojawienia się niepokojących symptomów należy jak najszybciej umówić się na wizytę u okulisty. Z konsultacją lekarską nie należy zwlekać w przypadku:

  • zaczerwienienia oczu,
  • suchości oczu, 
  • nadmiernego łzawienia oczu,
  • dolegliwości bólowych w okolicach oczu,
  • swędzenia i pieczenia oczu,
  • nadwrażliwości na światło,
  • pogorszenia widzenia z daleka lub z bliska,
  • pogorszenia widzenia w nocy,
  • niewyraźnego widzenia kolorów,
  • pogorszenia ostrości widzenia.

Wskazaniem do konsultacji z okulistą jest również ciało obce w oku, uraz lub pojawienie się nagłych zmian w okolicach oka.

Dieta na dobry wzrok

Oczy wymagają szczególnej troski, dlatego warto zadbać o wyeliminowanie szkodliwych nawyków i wprowadzenie do diety produktów wpływających na ich zdrowie. W trosce o zdrowy wzrok warto pamiętać o zmniejszeniu ilości godzin spędzanych przed komputerem czy telewizorem, stosowaniu relaksacyjnych ćwiczeń, używaniu okularów przeciwsłonecznych oraz o odpowiedniej ilości snu. Dbając o zdrowie oczu, warto wprowadzić do codziennego menu produkty zawierające:

    • witaminę A - niezbędna dla zachowania dobrego wzroku, jej niedobór może skutkować zespołem suchego oka lub ślepotą zmierzchową; źródła witaminy A to: szpinak, marchew, brokuły, dynia, jarmuż, wątróbka i inne podroby, słodkie ziemniaki, 
    • witaminę C - posiada właściwości antyoksydacyjne; jej źródłem są: owoce cytrusowe, dzika róża, kiwi, czarna porzeczka, papryka czerwona, kalafior, brokuły, truskawki, żurawina, szparagi, jabłka, 
    • witaminę E - neutralizuje działanie wolnych rodników; produkty bogate w witaminę E to: tłuste ryby morskie, owoce morza, orzechy, migdały, nasiona słonecznika, jajka, olej słonecznikowy, olej z kiełków pszenicy, 
    • kwasy omega-3 - zmniejszają ryzyko wystąpienia zespołu suchego oka; ich źródłem są: tłuste ryby morskie, jajka, siemię lniane, orzechy włoskie, olej lniany, orzechy laskowe, nasiona chia, 
    • antocyjany - wpływają na prawidłowe widzenie, posiadają właściwości przeciwutleniające; produkty bogate w antocyjany: wiśnie truskawki, czereśnie, śliwki, porzeczki, czerwona kapusta, 

  • luteinę - chroni oczy przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, zapewnia prawidłowe widzenie; źródłem luteiny jest: brukselka, fasolka szparagowa, jarmuż, szpinak, cukinia, dynia, pomidory, brokuły, natka pietruszki, sałata, papryka. 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do