Reklama

Grzybiarz myli się tylko raz

16/09/2018 09:00

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Pułtusku informuje, że w Siedzibie PSSE w Pułtusku, ul. 3 Maja 20, trwa dyżur klasyfikatora grzybów i wydawanie atestów na świeże grzyby. Prosimy o zgłaszanie się w sezonie zbierania grzybów w poniedziałki i środy od godz. 8.00 – 10.00.

JAK ZBIERAĆ GRZYBY?

- zbieramy tylko te grzyby, których jesteśmy absolutnie pewni, że są jadalne,
- nie wolno rozpoznawać trujących gatunków grzybów na podstawie ich gorzkiego smaku - gatunki śmiertelnie trujące mają przeważnie smak przyjemny, słodkawy,
- nie należy zbierać grzybów zbyt młodych, ponieważ nie wszystkie cechy potrzebne do identyfikacji mogą być u nich wykształcone,
- najwięcej gatunków trujących występuje wśród grzybów blaszkowych, uważajmy na nie,
- grzyby należy wykręcać z podłoża, a miejsce po nich przykrywać mchem lub ściółką leśną, dzięki czemu zapobiegniemy wysychaniu grzyba,
- grzyby wkładajmy najlepiej do koszyków wiklinowych, nigdy zaś do toreb foliowych, gdzie na pewno się pokruszą i być może nabiorą (niektóre gatunki) szkodliwych dla naszego zdrowia właściwości,
- nie zbieramy grzybów znajdujących się pod ochroną prawną i nie niszczmy grzybów niejadalnych i trujących

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Pułtusku

Sławomir Biesiekierski

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do