
GIS wydał ostrzeżenie dotyczące znalezienia w partii chałwy bakterii Salmonelli.
W wyniku działań podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną w związku z ostrzeżeniem publicznym z dnia 03.01.2024 r. ustalono, że producent przekazał do badań właścicielskich do akredytowanego laboratorium próbki żywności wyprodukowanej z tego samego surowca.
Zgodnie ze sprawozdaniami z badań laboratoryjnych przedstawionymi przez producenta w zbadanych próbkach nie stwierdzono obecności Salmonella spp. W trakcie prowadzonego postępowania pojawiły się podejrzenia co do autentyczności sprawozdań z badań. W oryginalnych sprawozdaniach z badań potwierdzono jednak wykrycie obecności Salmonella spp., serogrupa CO, w dwóch próbkach z partii wskazanych poniżej. Spożycie tych produktów wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktu:
Producent: Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom
Nazwa produktu: Chałwa sezamowa kakaowa, 5 kg
Numer partii: 12.09/2
Data minimalnej trwałości: 12.03.2025
Nazwa produktu: K-Classic Chałwa sezamowa o smaku waniliowym 100 g
Numer partii: 12.10/1K
Data minimalnej trwałości:12.04.2025
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie