
Znamy laureatów konkursów zorganizowanych w ramach aktywizacji obszarów wiejskich. Wiemy już m.in. który ser na Mazowszu okazał się najsmaczniejszy, która liderka wiejska jest najaktywniejsza i która fotografia kulinarna jest najbardziej apetyczna. Wczoraj podczas uroczystej gali nagrody zwycięzcom wręczyli Janina Ewa Orzełowska, członkini zarządu województwa mazowieckiego oraz radny województwa mazowieckiego Leszek Przybytniak.
Jak zaznacza Janina Ewa Orzełowska, samorząd województwa od wielu lat podejmuje szereg działań wspierających rozwój obszarów wiejskich.
– Jednym z takich działań są właśnie konkursy. W ten sposób staramy się promować naszych mazowieckich producentów, najlepsze inicjatywy sołeckie czy nagradzać działania liderek i kół gospodyń wiejskich.
Samorząd województwa od 2016 roku nagradza mazowieckich producentów serów. Do tej pory w konkurach udział wzięło aż 250 wytwórców, a 80 z nich zostało nagrodzonych. Jak podkreśla radny województwa mazowieckiego Leszek Przybytniak, najlepsze sery zagrodowe są na Mazowszu.
– Dlatego trzeba wspierać naszych lokalnych producentów i ich nagradzać. A wierzcie mi, wyłonione zostały produkty, które szczególnie zasługują na zauważenie i spróbowanie. Są nie tylko pyszne i naturalne, ale mają też wysokie wartości odżywcze.
Wyróżnienia otrzymują:
Wyróżnienie otrzymał ser kozi wędzony krótko dojrzewający wykonany przez Hannę Rudnicką
To już 5 edycja konkursu na najlepsze zdjęcie kulinarne. W tym roku zgłoszono aż 139 zdjęć. Komisja konkursowa nagrodziła 28 prac w 7 podkategoriach oraz przyznała 9 wyróżnień.
Wyróżnienie otrzymała Agnieszka Brzegowska z Kozienic za zdjęcie przedstawiające paprykę przytycką.
Wyróżnienie otrzymała Katarzyna Kolasińska z Głowaczowa za zdjęcie przedstawiające amoniaczki.
Wyróżnienie otrzymała Marianna Sobieraj z Czernic Borowych za zdjęcie przedstawiające Gruduskie szarki.
Wyróżnienie otrzymali Iza Grzelak z Mochowa za zdjęcie przedstawiające syrop z czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej oraz Dominik Orłowski z Warszawy za zdjęcie przedstawiające piwo kozicowe.
Wyróżnienia otrzymali Daria Grzelak z Mochowa za zdjęcie przedstawiające miód nawłociowy oraz Karolina Górlicka z Chlewisk za zdjęcie przedstawiające miód spadziowy.
Wyróżnienie otrzymała Patrycja Jenda z Dębego Wielkiego za zdjęcie przedstawiające chutney z dyni.
Wyróżnienie otrzymała Karolina Pacek z Warszawy za zdjęcie przedstawiające naturalny sok jabłkowy.
To konkurs dla ambitnych, kreatywnych i wielozadaniowych kobiet, czyli liderek społeczności wiejskich. Do tegorocznej edycji zgłoszonych zostało 15 pań. Już sam fakt ich nominacji przez najbliższe otoczenie świadczy, że są niezwykle aktywne, a do tego cieszą się dużym szacunkiem społeczności lokalnej.
Nagrodzone zostały:
Wyróżnienia otrzymały: Elżbieta Semeniuk (powiat łosicki), Ewa Bartoszek (powiat piaseczyński), Paulina Borkowska (powiat grójecki), Grażyna Połczyńska (powiat przysuski), Agnieszka Podsiadlik (powiat makowski).
Konkurs był adresowany do kół gospodyń wiejskich z Mazowsza. Organizatorzy szukali kół aktywnych, pomysłowych, ale także pielęgnujących tradycję i kulturę i stare regionalne przepisy kulinarne.
Nagrodzone zostały:
Wyróżnienia otrzymały KGW w Strzebuli, KGW w Starym Kębłowie, KGW Działamy Razem z miejscowości Klusek, KGW w Żdżarze, SGW w Myszadłach, KGW Czerwone Korale z miejscowości Klaski, KGW Goździczanki.
Konkurs był organizowany w ramach autorskiego programu wsparcia „Mazowsze dla sołectw”. Samorząd województwa mazowieckiego tylko w tym roku przyznał wsparcie na realizację aż 1172 inicjatyw sołeckich. W ramach konkursu wyłoniono najciekawsze inwestycje.
Wyróżnienia otrzymały:
Wyróżnienia otrzymały:
Dodatkową nagrodę i tytuł „Sołectwa Gospodarnego” zdobywa Sołectwo Emilów w gminie Głowaczów za budowę placu zabaw w sołectwie Emilów.
Inf. i zdj. Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie