Reklama

Dyżur klasyfikatora grzybów w PSS-E w Pułtusku

10/09/2020 11:56

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Pułtusku informuje, że w Siedzibie PSSE w Pułtusku, ul. 3 Maja 20, trwa dyżur klasyfikatora grzybów i wydawanie atestów na świeże grzyby. Prosimy o zgłaszanie się w sezonie zbierania grzybów w poniedziałki i środy w godz. 8.00-10.00.

JAK ZBIERAĆ GRZYBY?

- Zbieramy tylko te grzyby, których jesteśmy absolutnie pewni, że są jadalne.
- Nie wolno rozpoznawać trujących gatunków grzybów na podstawie ich gorzkiego smaku – gatunki śmiertelnie trujące mają przeważnie smak przyjemny, słodkawy.
- Nie należy zbierać grzybów zbyt młodych, ponieważ nie wszystkie cechy potrzebne do identyfikacji mogą być u nich wykształcone.
- Najwięcej gatunków trujących występuje wśród grzybów blaszkowych. Uważajmy na nie.
- Grzyby należy wykręcać z podłoża, a miejsce po nich przykrywać mchem lub ściółką leśną, dzięki czemu zapobiegniemy wysychaniu grzyba.
- Grzyby wkładajmy najlepiej do koszyków wiklinowych, nigdy zaś do toreb foliowych, gdzie na pewno się pokruszą i być może nabiorą (niektóre gatunki) szkodliwych dla naszego zdrowia właściwości.
- Nie zbieramy grzybów znajdujących się pod ochroną prawną i nie niszczmy grzybów niejadalnych i trujących.

Sławomir Biesiekierski
Państwowy Powiatowy
Inspektor Sanitarny w Pułtusku

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do